havenfront eiland Juist -DE
meervoudige opdracht

Ontwerp van een landmark voor de vernieuwde haven van het Waddeneiland Juist. 

Deel van de opgave is het maken van een visie op de toekomstige stedenbouwkundige en toeristische ontwikkeling van het eiland met als doel de relatie tussen het dorp, de haven en het wad te verbeteren. Het ontwerp van het beeldmerk is een uitwerking van deze visie.

i.s.m. Jos Roodbol architect, Godelieve Smulders beeldend kunstenaar

Juist
het rode dorp

waddeneiland
het vervoer gaat per paard

geïsoleerde ligging
Badgasten werden vroeger vanaf een boot op een treintje over een pier aan land gebracht.

situatie
De Seebrücke is weggespoeld en een haven is ervoor in plaatsgekomen. De nieuwe zeedijk uit 1984 blokkeert de relatie tussen het dorp, de haven en het wad.

visie
herstel van de ruimtelijke en functionele relatie tussen dorp, haven en het wad

landmark
De voormalige Seebrücke is de inspiratiebron voor het nieuwe landmark. Het is een installatie bestaande uit een spoor op de nieuwe havenpier die aan de voet van de dijk eindigt met een houten loods en op de havenmond met een beeld. In een jaarlijks terugkerend festiviteit - als het opening van toeristenseizoen - rijden de dorpsbewoners het paard over het spoor uit de loods naar de havenmond. Functioneel, ruimtelijk en cultureel worden dorp, haven en wad met elkaar verbonden.

de loods
Een houten loods, gebouwd op palen aan de haven vormt een veilige winterstalling voor het paard. In de zomer fungeert het gebouw als paviljoen, feestzaal, expositieruimte, café, uitzichtspunt etc.

het paard
De Seebrücke wordt gemarkeerd door een groot sculptuur dat bestaat uit een metalen gelaagd silhouet van een paard van 9 meter hoog. Het paard is het symbool van Juist: transportdier,  dijkwachter en het wapen van Nedersaksen. De markante ligging aan de monding van de haven geeft vanuit verschillende posities en weersomstandigheden - het Wad, de haven,  dijk en dorp - een steeds veranderend blikveld. 

loods
Het gebouw bestaat uit een houtskeletbouw, de gevels zijn bekleed met lattenwerk. Een rondgaande trap leidt naar een ruimte met spectaculair uitzicht.

haven
De voormalige jachthaven krijgt een nieuwe bestemming en biedt ruimte voor een drijvend hotel. De haven wordt daardoor levendiger.

jachthaven
De nieuwe jachthaven wordt ingericht met drijvende steigers, die meebewegen met eb en vloed.

drijvend hotel

drijvend hotel

evenemententerrein
Op het zuiden en beschut door de dijk ligt het evenemententerrein. Het veld biedt uitzicht over de haven en het wad. De dijk fungeert als tribune tijdens grote evenementen.

slibvelden
Elk jaar wordt het slib uit de haven gebaggerd en gestort op slibvelden. Deze velden zijn aangelegd in de vorm van een park, waarbij de verschillende biologische stadia een extra toeristische attractie vormen.

 

het wad

het vernieuwde Juist
De relatie tussen het dorp, de haven en het wad wordt nieuw leven ingeblazen. Nieuwe steegjes leiden vanuit het dorp naar de dijk. De dijk wordt getransformeerd tot een boulevard met nieuwbouw.